Interview #2: Ellen

Interview met een Moderne Romeinse Dame

Romeins Weekend te Alphen aan den Rijn (2018)

Q1: Hoe ben je bij Stichting Verus Historia gekomen?

A: Goede vrienden van mij en mijn man waren al vrijwilliger. Na een keer mee gedaan te hebben als figurant in een show, ben ik vrijwilliger geworden.

Q2: Jij bent één van de showvrijwilligers. Welke showrollen zijn er bij gladiatoren shows?

A: In shows zie je het vaakst de rol van lanista terug, de eigenaar van de gladiatoren school. Vaak vervult hij of zij ook de rol van presentator naar het publiek toe. Daarnaast heb je vaak een of meerdere editors, rijke personen die de gladiatorengevechten betalen. Andere rollen die voorkomen zijn suma rudis (scheidsrechter) en slaaf.

Q3: Welke showrol vervul jij het liefst?

A: Eén van de leukste rollen vind ik die van editor. In deze rol kun je vaak verschillende type personages neerzetten. Vaak zijn dit klassieke typetjes, zoals de arrogante rijkaard, de dronkaard, de ijdele of de kreng. Zelf vind ik het het leukste om arrogant of krengerig te spelen, daar kan ik me lekker in uitleven.

Q4: Vind je het moeilijk om de balans te vinden tussen entertainment en informatief zijn?

A: De balans is om eerlijk te zijn niet evenwichtig. Het publiek wil met name gevechten zien en geamuseerd worden. Het is dan ook belangrijk om bij het informatieve deel goed op het publiek te letten. Zijn ze aandachtig? Dan kun je gerust wat meer informatie geven. Je kan bijvoorbeeld iets meer vertellen over de type gladiatoren en welke wapens of padding zij kenmerkend aanhebben. Zijn ze verveeld, sla dan een stukje informatie en show over. Je hoeft namelijk niet alles te vertellen.

Q5: Heeft de show een script, of is het geïmproviseerd?

A: Voordat een show plaatst vindt, wordt de structuur van de show besproken, keymomenten vastgelegd, evenals de karaktertypes. Daarnaast vind er een generale repetitie plaats. De gesproken teksten improviseren we veelal, maar doordat we al een generale repetitie hebben gehad weten we vaak al waar ongeveer het verhaal naar toegaat.

Romeins Weekend te Alphen aan den Rijn (2019)

Q6: Aan welke activiteit met de stichting heb je de beste herinneringen?

A: Een van de grootste shows die we hebben, is het Romeins weekend in Alphen. Daar was ik vorig jaar (2019) voor het eerst editor. Dat was spannend om te doen, maar bovenal heel erg leuk. De shows gingen goed en als showteam waren we goed op elkaar ingespeeld.

Q7: Welk (type) personage speelde jij bij het Romeins weekend in Alphen in 2019?

A: Ik was een rijke Romeinse dame. Mijn man was centurio in het Romeinse leger en ik was met hem mee verhuist naar het lokale gebied bij Albanianae (hedendaags Alphen aan den Rijn). Hij kreeg een vervolg missie in het buitenland. Ik bleef achter in dit natte en koude land. Een vriendin en ik verveelde ons ontzettend, aangezien er maar een badhuis in de buurt was en al onze vrienden nog in het prachtige Rome woonden. Daarom besloten wij als editoren een lanista in te huren om een gladiatorenshow voor ons op te zetten.

Q8: Wat doe je als er iets mis gaat tijdens een optreden?

A: Ervoor proberen te zorgen dat het publiek zo min mogelijk in de gaten heeft of zich ongerust gaat maken over wat er mis is gegaan. Gaat er bijvoorbeeld iets mis in de showpresentatie, dan is dat jammer maar dan ga je door. Dan valt de fout niet zo op. Raakt er bijvoorbeeld een gladiator gewond, dan ziet het publiek dit. We negeren het dan niet, maar verwerken het in de show. Zo is het voor het publiek duidelijk wat er gebeurd en hoeft niemand zich zorgen te maken om de gewonde gladiator, die zich dan rustig kan terugtrekken of klaar kan maken om verder te vechten. Gelukkig heb ik dit zelf nog niet meegemaakt tijdens een show. 🙂

Q9: Zitten die historische outfits eigenlijk lekker?

A: Ja, veel beter dan moderne kleding! Mijn kleding is voornamelijk van wol en linnen gemaakt.  Wol is in de winter lekker warm, het isoleert de lucht om je lichaam en in de zomer juist luchtig omdat je nog lucht langs je lichaam hebt lopen. Daarnaast is Romeinse kleding vrij breed, waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt.

Q10: Waar moet je rekening mee houden als je kleding maakt voor reenactment?

A: Dat je machine-gestikte naden aan de binnenkant van je kleding zit. Alle zichtbare naden moeten dus met de hand gestikt worden. Het is vanzelfsprekend dat er ook gekeken moet worden naar de historische accuraatheid van de modellen van kleding.

Q11: Hoe zorg je als spreker dat je de aandacht blijft houden van het publiek?

A: Het is belangrijk om voldoende afwisseling tussen vechten en vertellen te hebben in de show. Mensen komen voornamelijk voor de gevechten, maar het verhaal eromheen maakt de ervaring af. Daarnaast is het goed om jezelf als showpersoon niet te serieus te nemen. Wanneer je plezier uitstraalt, heeft het publiek er ook plezier in.

Q12: Had je al theaterervaring voordat je bij de stichting kwam?

A: In het verleden heb ik regelmatig meegedaan aan theatervoorstellingen. Deze ervaring helpt wel. Het moeilijkste om te leren was voor mij echter het improviseren van mijn tekst. Gelukkig bereiden we de showstructuur en de typetjes goed voor en kunnen we als team daardoor goed op elkaar inspelen.