Interview met een Moderne Gladiatrix: Somnia

Q1: Hoe ben je bij Stichting Verus Historia gekomen?
A: Mijn toenmalige vriend doet aan showvechten. Toen de stichting werd opgericht was ik al zeer geïnteresseerd, maar wegens studie heb ik mijn aanmelding een jaar uit moeten stellen. Nu ben ik trots vrijwilliger!
Q2: Waarom ben je vrijwilliger geworden bij de stichting?
A: Als hoofdreden sprak de sport mij enorm aan. Daarnaast is het een super gezellige groep waarmee altijd wat te beleven is. Door de extra uitdaging om buiten mijn comfort zone te stappen om voor publiek te staan blijft het spannend en wil je jezelf altijd verbeteren. Door al deze punten blijf ik er plezier in hebben.
Q3: Welke rol vervul jij bij de stichting?
A: Ik ben een showvechter die als gladiatrix (vrouwelijke gladiator)optreed. Er zijn verschillende type gladiatoren. Ik vecht als het type provocator, een ‘tank’ vechter. Dit betekent dat ik een groot schild en kort zwaard heb, bescherming op mijn linker onderbeen en rechter bovenarm en een borstplaat.

Q4: Hoe vaak train je?
A: Dit ligt erg aan het seizoen. In de winter trainen we gemiddeld eens per drie weken, maar in de zomer vaak wekelijks. Wanneer er shows aan komen kan dit meerdere malen per week zijn! Een deel conditie en kracht training valt buiten de stichting. Hiervan wordt verwacht dat je dit zelf bijhoud zodat je fit genoeg bent voor de evenementen. Wel staan er trainingen tot onze beschikking om dit te realiseren en wordt het uitvoeren hiervan regelmatig aangemoedigd door de trainers.
Q5: Jullie zijn een stichting gericht op het levend verleden. Wat betekent dat?
A: Als stichting streven wij onze shows en informatie zo goed mogelijk te reproduceren naar aanleiding van betrouwbare historisch correcte bronnen om op deze manier een zo helder en echt mogelijk beeld te geven van hoe het er in desbetreffende tijdperken aan toe ging. Wat waren tradities? Wat droeg men? Hoe zat het met de burgerlijke lagen van de samenleving? Voedsel? En ga zo maar door!
Q6: Maken jullie je eigen spullen?
A: Kleding en accessoires maken wij voornamelijk zelf. Ook dit proberen we zo veel mogelijk te verkrijgen van bronnen waar het materiaal op historische wijze is geproduceerd [denk aan 100% wol stof in plaats van de gebruikelijke mengelmoes van wol en bijvoorbeeld katoen]. Onze wapens, harnas en dergelijken halen we bij gespecialiseerde smederijen die deze materialen dusdanig maken dat ze de harde klappen van het vechten op kunnen vangen: dit heten “battle ready” wapens. Schilden zijn tot nog toe de enige wapen gerelateerde objecten die we volledig zelf kunnen maken.
Q7: Wat is het belangrijkste aspect van een show?
A: In mijn ogen zijn samenwerking en vertrouwen veruit de belangrijkste aspecten. We geven een show als groep, als één factor anders loopt dan gepland, vang je dat gezamenlijk op. Tijdens de shows wordt er, ondanks een rode draad en repetities, veel geïmproviseerd. Soms gaat dit, of een choreografisch aspect van de gevechten verkeerd. Om de show dan dusdanig te laten verlopen dat het publiek dit zo min mogelijk door heeft en zonder zorgen kan genieten, vergt dit goede samenwerking en vertrouwen in elkaar.

Q8: Wat vind je het leukst aan je rol bij de stichting?
A: De enorme energie boost die de activiteiten en mede Verus Historianen me geven. Door alle positiviteit, gezelligheid en inzet blijft de stichting een geheel en is het mogelijk goede shows neer te zetten.
Q9: Wat vind je het moeilijkst?
A: Doordat we een jonge stichting zijn, zijn er niet altijd genoeg materialen. Gelukkig wordt dit steeds minder lastig door de snelle ontwikkelingen die we maken als stichting.
Q10: Heb jij zelf nog een specifieke ontwikkeling doorgemaakt die je niet had verwacht?
A: Mijn kennis over de leefwijze, tradities en gewoontes van mensen uit historische periodes, voornamelijk de Romeinse tijd, is extreem toegenomen. Dit is voor mij een positieve verrassing waar ik heel erg blij mee ben en niet had verwacht, voornamelijk gezien ik geen achtergrond heb met iets van geschiedenis. Dit laat ook wel zien dat het niet nodig is om enige vorm van voorkennis te hebben om bij de stichting aan te kunnen sluiten.
Q11: Spreken jullie elkaar buiten trainingen en evenementen ook?
A: De meeste van ons zijn goede vrienden met elkaar, maar niet iedereen ziet elkaar privé. Door een leeftijd en levensstijl verschil [denk aan werk, studie, kinderen, etc.] is dit ook niet haalbaar. Wel kan iedereen het erg goed met elkaar vinden wat ons als stichting erg sterk en hecht maakt. Doordat ik wat verder weg woon combineer ik het opzoeken van mijn vrienden binnen de stichting vaak met trainingen en evenementen.
Q12: Wat zou je willen meegeven aan ons online publiek?
A: Kom voornamelijk kijken bij één van onze shows! Ondanks dat je niets van historie af weet of hier interesse in hebt, is het erg leuk, leerzaam en spannend om mee te maken. Mensen van alle leeftijden geven zeer positieve reacties op de shows, omdat ze niet verwacht hadden dat het zo pakkend, grappig en spannend zou zijn. Mocht je een kijkje achter de schermen willen nemen kan je bij onze social media pagina’s op Instagram en Facebook verschillende foto’s en filmpjes vinden van trainingen en evenementen. Ook de website geeft informatie over de stichting Verus Historia. Lijkt showvechten of deel uitmaken van een show [als spreker of niet-sprekende show rol], kan je contact opnemen via info@verushistoria.nl om deel te nemen aan één van de trainingen. Wie weet versterk je binnenkort ook onze stichting!